I'm beginning to see the light

"Hoe meer mensen in het onderwijs en de zorg het licht gaan zien, hoe sneller wij als ouders het licht kunnen zien. En dan helpen we samen onze kinderen."

Dit waren mijn woorden tijdens de zeer inspirerende dag, die ik op vrijdag 26 januari 2018 beleefde bij het mini-symposium van Stichting Ovaal, dat bestond uit de presentaties van de achttien ouders, die de Training "Ouders: Ervaren en Deskundig" gevolgd hebben.

Ondanks de spanning voor mijn eigen presentatie werd ook ik weer geraakt door de verhalen van de anderen. Het gaat hier om ouders van zorgintensieve kinderen. De training is opgezet om ons klaar te stomen om onze ervaringsverhalen de wereld in te brengen en daarbij meer begrip te kweken voor het ouderperspectief, wanneer er sprake is van zorgintensieve kinderen.

En wat een creativiteit: we zagen toneelspel, monologen, videofilms en interviews. Er werden gedichten en verhalen voorgedragen en het aantal rekwisieten was niet te tellen. In mijn geval betrof dat een piano, die door vele helpende handen uit mijn auto, door de kilometerslange gangen van het UMC in Utrecht en de traptreden op naar het auditorium werd gedragen.

piano-keyboard-playing-hands-and-fingerjpg

Mijn handen trilden op de toetsen van de zenuwen, maar de boodschap om ook de ouders van zorgintensieve kinderen te ondersteunen en wat daarbij een fijne aanpak is, is wel overgekomen, hoorde ik achteraf. Het was ook een mooie oefening voor mijn inleiding van de workshop die ik op 7 april ga geven in Zwolle bij de Ontdek Samen Autisme-dag. Ook dan zal de piano erbij zijn.